top of page

BALE OKULU SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN FAKTÖRLER

Updated: Feb 9


bale okulu

Bale konusunda gelecek hedefleriniz ne olursa olsun, dikkatli bir şekilde araştırma yapmak ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak bir okul bulmak önemlidir. Tüm bale okulları veya eğitim merkezileri eşit değildir. Özellikle sertifikalandırmaları ve müfredatları konusunda sistem bulunmadığında ebeveynler kesinlikle dikkatli olmalıdır. Yanlış bir seçim, düzeltilmesi zor olan alışkanlıklar yaratmakla kalmaz. Aynı zamanda öğrencilerin cesaretini kırabilir ve sanata küstürebilir. Yazımızın devamında paylaştıklarımız, çocuğunuz için mümkün olan en iyi bale okulunu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken noktalardır.


1.Öğretmen Nitelikleri

Nitelikli öğretmenler bulmak, bir bale okulu ve dans stüdyosu arayışında en kritik unsurdur. Bale konusunda iyi bir eğitim almamış ve eğitmenlik deneyimi olmayan bir eğitmen ile başlamak silinmesi zor olan bilgilere, geri dönüşü zor olan alışkanlıklara ve hatta yaralanmalara yol açabilir. Seçeceğiniz bale okulu veya eğitim merkezindeki eğitmenlerin konservatuar ve bale ana sanat dalı mezunu olmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte eğitmenlik deneyimlerini sorgulamalısınız.


2.Müfredat ve Teknik

Çocuğunuzun bale eğitimi alacağı okulu seçerken tanınmış bir öğretim metodolojisine dayanan ve her seviye için yapılandırılmış bir program arayın. Vaganova ve Cecchetti teknikleri balenin en tanınmış metodolojilerinde en kabul görenlerdir. Okulunuzu seçerken mutlaka hangi teknikte eğitim verdiklerini ve seviyelerin nasıl yapılandırıldığını sorun.


3.Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Bale Okulu

Bale kursu seçerken diğer önemli kriterlerden biri de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir eğitim merkezi olmasıdır. M.E.B. bağlı olmayan yerler yasal bir işletme olmadıkları gibi eğitim sonunda da geçerli bir sertifika veremezler. Özellikle çocuğunuzun bale de profesyonel olarak ilerlemesini planlıyor ve gelecekte lisanslı bir balet veya balerin olmasını istiyorsanız eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalarını edinmek zorundadırlar. M.E.B. bağlı bale okulları her yıl verdikleri eğitim sonunda sınav düzenleyerek başarılı olan öğrencilerine Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verirler. “Klasik Bale Eğitimi”nde on yıl süren eğitimi tamamlayan öğrencilerde süreçleri başarılı ile tamamladıkları taktirde aldıkları M.E.B. sertifikası ile bale eğitmenliği yapma ve bale (sanat) okulu açma hakkı kazanırlar. Bu nedenle okullarla görüşmeye gitmeden önce MEB’e bağlı olup olmadıklarını araştırınız.


4.Sanat Odaklı Eğitim

İyi bir bale okulu, çocuğunuzun sanat ile büyümesini ve aynı zamanda disiplinli ve güçlü bir teknik temel oluşturmayı hedefler. Ancak bale sadece kendi tekniklerini içeren bir sanat türü değildir. Ciddi bir bale okulu da sadece baleye odaklanmaz; modern dans, koreografi, sanat tarihi ve solfej gibi eğitimler ile çok yönlü bir müfredat uygular. Bununla birlikte okullar öğrencilerinin yıl sonu gösterileri ile sahne deneyimleri de kazanmalarını sağlar. İyi bir bale eğitimi için bale dışında nasıl eğitim verdiklerini sorgulayın.


5.Ziyaret Edin

Araştırmalarınız sonunda M.E.B.’na bağlı iyi bale eğitmenleri ve müfredatı olan bir okul buldunuz. Sırada ise şimdi orayı ziyaret etmek var. İlginizi çeken okulları arayıp, verdikleri eğitimi ve çocuğunuzun durumunu görüşmek üzere eğitim danışmanları veya öğretim üyeleriyle bir randevu ayarlamaya çalışın. Çoğu profesyonel bale okulu belli dönemlerde tanıtım günleri ve bale deneme dersleri düzenler. Bu kaçırılmayacak bir fırsattır. Çünkü okulu, eğitmenleri, sınıfları aynı anda gözlemleme ve eğitimlere katılacak diğer öğrenci ebeveynleriyle tanışma fırsatı yakalarsınız. Deneme derslerini ve tanıtım günlerini kaçırmamak için tercih ettiğiniz okulların web sitelerini veya sosyal media hesaplarını takip edin.


6.Sınıf Kontenjanı ve Stüdyo

Tercih ettiğiniz okulları ziyaret ettiğinizde dikkat etmeniz gereken en önemli unsur sınıf kontenjanları ve stüdyolarıdır. Sınıf kontenjanları belli bir sınırda olması demek; okulun öğrencileri için ihtiyaç duydukları bireysel ilgiyi de gösterdiği anlamına gelir. Stüdyoyu da gözlemlerken bale eğitimi için uygun zemine sahip, temiz, iyi aydınlatılmış, duvarında ayna ve çeşitli yüksekliklerde bale barları olup olmadığını kontrol edin. Bu unsurlar bale güvenliği ve performansı için idealdir.


7.Gelişimsel Hazırlık (Yaşa ve Seviyeye Uygun Bale Eğitimi)

Üç ila altı yaş arasında çocuklar resmi bale eğitimine hazır değildir. Bu yaş aralıklarında ki çocuklar bunun yerine başlangıç sınıfları ile baleyi keşfetmeye teşvik edilmelidir. Doğru eğitim veren bir bale okulunda 3-4 yaş öğrencileri için baleyi sevdirecek oyunsal bale müfredatıyla pekiştirilmiş “Mini Bale”, 4-5 yaş arasındaki öğrencileri için “Bale Hazırlık 1”, 5-6 yaş öğrencileri için de “Bale Hazırlık 2” gibi yaşa ve seviyelere göre ayarlanmış sınıflar mevcuttur. Cadde Sanat Bale Eğitimi’nde nitelikli eğitmenlerimiz yaşlarına ve dans gelişim seviyelerine uygun program belirlemek için öğrencilerimiz değerlendirmektedir.


8.Disiplinli Ortam

Bale eğitiminin faydalarından biri, herhangi bir karmaşık beceride ustalaşmak için disiplinli bir yaklaşımın gerekli olduğunu öğrenmektir. Bununla birlikte ciddi bir bale okulu, disiplinli bir çalışma duygusunun yanı sıra olumlu bir öğrenme ortamını teşvik etmek için gerekli tüm unsurları sağlamalıdır. Dersler zamanında başlaması, tek parça streç giysi ve taytlar, uygun saç stilleri ve düzgün ayakkabılar ile ilgili kıyafet kuralları, sınıftaki davranışların ve okul politikalarının ciddiye alındığını gösterir.


9.Uygun Öğrenim

Öğrenim ücretleri, performans veya kostüm ücretleri, çocuğunuzun kayıt aşamasında size bildirilmelidir. Fiyat önemli olmakla birlikte daha kaliteli eğitim veren okulların yıllık ücretleri diğer yerlere göre farklı olabilir.


CADDE SANAT BALE EĞİTİMİ FARKI


bale okulu kadıköy

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulumuzda bale derslerimiz, konservatuvarın “Bale Ana Sanat Dalı” mezunu ve profesyonel bale kariyeri olan tecrübeli eğitmenler eşliğinde verilmektedir. Bale eğitimlerimizde uluslararası düzeyde saygı duyulan ve kabul görmüş Vaganova Eğitim Sistemi baz alınarak hazırlanmış müfredatımız uygulanır. Okulumuzun bale stüdyoları eğitim-öğretim sistemine uygun şekilde dizayn edilmiş olup, sınıflarımız sınırlı sayıda kontenjanlardan oluşmaktadır. Öğrencilerimiz her eğitim dönemi sonunda M.E.B. sınavına girerek sertifikalarını almaya hak kazanırlar. Velilerimiz çocuklarındaki gelişimleri görebilmeleri için yılda bir kez açık ders düzenlenmekte ve bu açık dersler sonunda da birebir veli-öğretmen görüşmeleri yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz her yıl sonunda yapılan gösterilere katılarak yıl içerisinde edindikleri performanslarını sergiler ve sahne deneyimi kazanmalarını sağlarız.


Bale eğitimlerimizi detaylı inceleyin👇🏼


























Recent Posts

See All
bottom of page