top of page

GİTAR ÇALMAYA YENİ BAŞLAYANLARIN BİLMESİ GEREKEN İLK 5 ŞEY

Updated: Feb 9


gitar kursu kadıköy

Gitar öğrenmeye başlamaya hazırsınız. İyi bir gitar kursu buldunuz. Harika! Ömür boyu hayattan müzik ile keyif alacağınız bir yolculuğa çıkmak üzeresiniz. Bu yolculuğunuzun ilk adımlarında başlamanıza yardımcı olmak için, yeni başlayan bir gitaristin öğrenmesi gereken beş şeyi bir araya getirdik. Enstrümanınızı nasıl tutacağınızından, açık akorları çalmaya kadar, bu temel beceriler güçlü bir teknik temel geliştirmek için önemlidir. Hazır mısınız? Hadi başlayalım!


1.Gitar Anatomisi


gitar kursu kadıköy
Gitar Bölümleri

Gitar çalmaya başlıyorsanız temel anatomisine aşina olmanızda fayda var. Yukarıdaki görsel gitar bölümlerini detaylı görebileceğiniz harika bir örnektir. İşte gitarın bilmeniz gereken önemli kısımları:

Akort Mandalları: Bunlar gitarınızın tellerinin gerginliği ayarlamak için kullandığınız bölümdür. Burada yaptığınız ayar ile gitarınızın en doğru sesi vermesini sağlarsınız.

Perde: Gitar klavyesi üzerinde bulunan bölümde yer alan metal şeritlerden oluşan kısımlara perde denir. Bunlar farklı notalar çalmanıza yardımcı olur.

Köprü Eyer: Gitarın tellerinin bağlandığı yerdir.

Ses Deliği: Ses deliği veya hava boşluğu gitarın daha yüksek bir ses yansıtmasını sağlayan kısımdır.

Eşik: Gitarın tellerinin akort mandallarına gitmeden önce sonlandıran bölümdür. Gitar satın alırken eşikleri kemikten olanları tercih ediniz.

Gitarın temel kısımları hakkında artık bilgi sahibisiniz hadi devam edelim.


2.Gitar Tutmak


gitar kursu kadıköy

Bu biraz basit görünebilir, ancak daha önce hiç gitar tutmadıysanız biraz rehberliğe ihtiyacınız olabilir. Sağ elinizi kullanıyorsanız klavyeyi sol elinizle kavrayın. Sağ eliniz doğal olarak ses deliğine oturmalıdır. Eğer sol elinizi kullanıyorsanız birkaç seçeneğiniz mevcut. İlk olarak özellikle solaklar için üretilmiş bir gitar satın alabilirsiniz. İkincisi gitarı ters sırada yeniden bağlayıp her şeyi baş aşağı çevirebilirsiniz. Bu sağ eliniz ile klavyeyi kavramanızı sağlar. Son olarak bu ilk başlarda biraz zahmetli olabilir ancak olduğu gibi bırakarak çok yönlü olduğunuzu ortaya çıkarabilirsiniz. Biliyorsunuz ki piyano, gitar, keman veya çello gibi enstrümanlar her iki elinizi de aktif olarak kullanmanıza ve koordinasyonu geliştirmenize olanak sağlar. Ayrıca beyninizin çok yönlü tepki vermesini sağlayan bölümlerini de aktif olarak çalışır. Bu nedenle biraz uğraştırsa da bir süre sonra her iki elinizi kullanabilen biri haline gelebilirsiniz.


3.Gitarın Akort Edilmesi


gitar kursu kadıköy

Akordu bozuk bir gitar çalmak, çalma deneyiminizi ciddi şekilde engellemek ile kalmaz, aynı zamanda işitsel duyarlılığınızı ve kalitenizi de etkileyebilir. Yeni başlayan bir gitarist olarak en iyi seçeceğiniz bir “TUNER” satın almaktır. Bunlar her seferinde size mükemmel bir akort ayarı yapan kullanımı kolay cihazlardır. Ayrıca uygulamalarda mevcut ancak bunlar pek güvenilir değiller. Gitarı manuel akort etmeyi öğrenmek iyidir ancak ilk başlarda bunu yapmaya çalışmak biraz yanıltıcı olabilir.


4.Açık Akorları Çalma


kadıköy gitar kursu

Açık akorlar, yeni başlayan bir gitaristin öğreneceği ilk becerilerden biridir. Gitar hocanızın öğreteceği temel akorlarda ustalaşın. Bunlarla çok sayıda popüler şarkıyı çalabilirsiniz. Bu akorları çalmada ustalaştığınızda geçişler üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu ilk başlarda zorlayabilir ancak gitar çalmaya devam ettikçe ellerinizi ve hafızanızı geliştirecek sonrasında akorlar size ikinci doğal bir davranışınız haline gelecektir.


5.Ritim Sağlamak

Akorları doğru ve net bir şekilde çalmak bir şeydir. Onları ritimle tıngırdatmak başka bir şeydir. Akorları doğru ve net bir şekilde çalarsanız uygulayacağınız basit ritim uyumları ile ilerde gelişmiş ritim kalıpları denemeye başlayabilirsiniz.

Yeni bir şey denemek ve özellikle gitar çalmaya başlamak karmaşık gelebilir. Ancak bu karmaşadan kurtulmak ve zorlukları kısa zamanda aşmanın en iyi yolu iyi bir gitar kursu ve eğitmeni ile çalışmaktan geçer. İyi bir enstrüman kursu ve eğitmen size tüm bilgileri gerektiği gibi öğretebilirler. Böylece tam potansiyelinize ulaşabilirsiniz. İyi bir gitar kursu arıyorsanız 0216 302 40 02 numaralı telefondan Cadde Sanat’ı arayabilirsiniz. Dilerseniz gitar kursu Bağdat Caddesi Kadıköy’de bulunan merkezimizi ziyarete gelebilirsiniz.


Hayattan sanat ile keyif almaya devam edin!

Recent Posts

See All
bottom of page