top of page

PİYANO ÇALMANIN 10 FAYDASI

Updated: Feb 9


piyano kursu

İster hobi olarak çalmayı öğrenin, isterseniz eğitmenlerimiz ve müzisyenler gibi profesyonel olarak çalmak isteyin. Araştırmalar piyano öğrenmeye başlamak için asla geç olmadını gösteriyor. Eğer ebeveyn iseniz ve çocuğunuzun bir müzik aleti çalmasını istiyorsanız piyano çalması bunlardan en iyi tercihtir. Piyano çalmaya da ne kadar erken yaşta başlarsa onun için çok daha iyi olabilir. Geleceğini ilham veren bir yaşama çevireceği gibi sosyal ve kişisel hayatı ile yetkinlikleri de bilimsel araştırmaların da gösterdiği gibi pozitif düzeyde etkilenir. Gelin piyano çalmanın zihinsel, ruhsal ve fiziksel faydalarını birlikte inceleyelim.


PİYANO ÇALMANIN TARTIŞILMAZ FAYDALARI


çocuk piyano kursu kadıköy

Piyano öğrenmek ve çalmak her yaş için geçerli zihinsel, fiziksel ve ruhsal faydaları vardır. İşte bu faydaların bilimsel olarak kanıtlanmış olanları:


1.El ve Göz Koordinasyonu Becerilerini Güçlendirir

Piyano çalmak başlı başına bir egzersizdir. Piyano çalmayı öğrenmek; iki elinizi birden kullanmayı, notaları okumayı ve pedalları aynı anda çalıştırmayı gerektirir. Düzenli olarak piyano çalanlar da bu nedenle el ve göz koordinasyonu becerilerini güçlenmiştir. Bununla birlikte aynı anda ellerinizi klavyede dolaştırmak ve ayaklarınız ile pedallarda uyum sağlamak fiziksel olarak gelişim sağlar ve iki yönlü becerilerin gelişmesine yardımcı olur. Bu iki elinizi de eşit derecede kullanabileceğiniz, düzenli pratik yaparak el kaslarının güçlenebileceği anlamına gelir.

Çok yönlü olmak ise önemli yaşam becerileri olan tepki süresi ve çevikliği geliştirir.

2.Piyano Çalmak Beyin Fonksiyonlarınızın Aktif Olmasını Sağlar

Herhangi bir müzik aleti çalmak normal insanlarda daha pasif düzeyde olan beyninizin sağ lobunu aktif halde çalıştırır. Böylece beynin sol ve sağ lobu birlikte çalışarak hem beyin fonksiyonlarının aktif olmasını hem de güçlenmesini sağlar.


3.Yaratıcılığı Artırır

Yukarıda bahsettiğimiz üzere beyni harika şekilde etkileyen piyano çalmak, buna bağlı olarak yaratıcılığı da geliştirmektedir. Araştırmalar piyano çalarken doğaçlama yeteneğinin arttığını, her müzisyen için benzersiz bir orijinal ses ve stil yarattığını ortaya çıkartmıştır. Piyanonun insani duygularını müzik aracılığıyla yansıtmak üzere tasarlandığını unutmamak lazım.


4.İnsan Büyüme Hormonunu (HGH) Teşvik Eder

Hipofiz bezi “İnsan Büyüme Hormonları (HGH)” üretir. Çocuklarda ve ergenlerde büyümeyi tetikler. Yapılan bir araştırma klavye dersleri alan öğrencilerin sistemlerinde büyüme hormonu seviyelerinin arttığını buldu. Yaşlı yetişkinlerde de yaşlanmanın olumsuz etkilerini yavaşlattığı görüldü. Bu hormonlar, enerji seviyelerini yüksek tutar ve yaşlılıkta vücut ağrılarını önler.


5.Sayısal Zekayı ve Matematik Becerilerini Güçlendirir

Martin F. Gardiner ve Brown Üniversitesi İnsani Gelişme Araştırma Merkezi’ndeki ekip tarafından ikinci sınıf öğrencileri üzerinde yürütülen bir araştırma sonucunda müzik eğitimi alan öğrencilerin, akranlarına göre matematik becerilerinin daha ileri seviyede olduğu ve hızlı geliştiği bulunmuştur.


6.Okuduğunu Anlamayı Geliştirir

1993 yılında yapılan bir araştırma sonucunda, piyano çalarken öğrendiğiniz temel bir yetenek olan perdeyi ayırt etme yeteneğinin iyi okuma performansıyla bağlantılı olduğunu gösterdi. Ek olarak, notaları ezberlemenin okuduğunu anlama becerilerini ve beyninizin hatırlamadan sorumlu kısmını çok daha aktif seviyede çalıştırdığını göstermiştir.


7.Stresi Azaltır ve Ruh Sağlığını İyileştirir

National Library of Medicine tarafından yayımlana 2013 tarihli bir araştırma, piyano çalmanın yetişkinlerde depresyonu tedavi etmeye ve stresi hafifletmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Çocukların ise piyano çalması gelişmiş benlik saygısı ve daha iyi bir zihinsel sağlığı teşvik eder. Yaşlılar içinde depresyon ve duygudurum bozuklukları için bütünsel bir doğal tedavi olarak hizmet edebileceğini belirten araştırma piyano çalmanın her yaştaki kişi için ruhsal bir güçlendirici olduğunun en büyük kanıtıdır.


8.Piyano Çalmak Konuşma ve Dil Becerilerini Geliştirir

1990’ların başında yapılan bir araştırma, okul öncesi çocuklarda erken konuşma ve çoklu zeka becerilerini piyano derslerinin geliştirdiğini göstermiştir. Buna “Mozart Etkisi” dedir. Bir diğer araştırma ise müziğin disleksi çocukların öğrenme ve konuşma süreçlerini geliştirmelerine yardımcı olduğunu bulmuştur.


9.IQ’yu artırır

Bir üniversitenin yaptığı araştırmaya göre, dokuz ay boyunca her hafta piyano dersi alan kişilerin IQ seviyesi çalmayanlara göre üç kat fazla artırdığı belirlenmiştir.


10.Daha Fazla Sosyal Bir Hayat ve Daha Az Ekran Süresi

Müzik ile ilgilenen kişilerin sosyal hayatlarında aktif olduğu bir gerçek. Bununla birlikte piyano gibi bir müzik aleti çalmak çocuklara bilgisayar ve telefon gibi elektronik cihazlarda daha az zaman geçirmesine imkan tanır. Çünkü bir müzik aleti öğrenmek ve yeni bir şeyler çalmaya başarmanın duygusu çocuğunuza veya sizlere daha çok çalma hevesi ve isteği verir. Kısacası hayattan müzik ile keyif almaya başlarsınız.


piyano kursu kadıköy

Cadde Sanat’ta yaptığımız her şeyin temelinde sanat sevgisi yatar. Her yaştaki öğrencimize hayattan sanat ile keyif almalarını sağlarız. Bir müzik aleti, özellikle de piyano öğrenmenin de çok yönlü faydalarını tam olarak biliyoruz. Profesyonel eğitmenler ile ilham veren bir yaşamı destekleyen bir eğitim veririz.




bottom of page