Gitar kursuna kayıt olmaya karar verdikten sonra sanırım aklınıza gelen ilk şey “Hangi gitarı almalıyım?” sorusudur. Bu soruya cevap vermek bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Özellikle çevrenizin yönlendirmelerinden sonra iyice göz korkutucu bir sürece dönüyor.
Hadi gelin işleri sizin için biraz daha basit hale getirelim! İlk gitarınızı alırken sizin için en iyi olanı seçmek için ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Gitar Kursuna Başlarken Hangi Gitarı Almalısınız?
Gitar kursuna başlamaya karar verdiğinizde yıllardır bitmeyen bir tartışma içinde kendinizi bulursunuz. “Gitar kursuna klasik gitar ile başlanır.” Bu tamamen yanlış bir bilgidir! Gitar türleri ne kadar çok birbirine benzese de hepsinin ayrı bir stili ve farklı özellikleri mevcuttur. Ve işte en doğru bilgi: İstediğiniz gitar türü ile kursa başlayabilir ve gitar çalmayı öğrenebilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize ve tarzınıza bağlı… Gitar kursuna ister klasik, ister akustik veya elektro gitar ile başlayın; unutmamanız gereken ilk şey ilham verecek olan yaşamınızın ilk adımını atıyorsunuz. Bunun zevkini çıkarın 😉
Yeni Başlayanlar İçin Doğru Gitarı Seçmek
Gitar çalmayı öğrenmek isteyen çocukların ebeveynleri veya kişiler hangi gitarı alması gerektiği konusunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir kafa karışıklığı söz konusu… Yeni başlayan biri için nasıl gitar alacağınızı öğrenmenize yardımcı olacak iyi bir ipucu daha geliyor: Cadde Sanat’a gelin ve bir tur gitar kursu dersine katılın, hem okulumuzdaki enstrümanları denerken hangisini seveceğinize karar verin hem de eğitmenlerimizden öneriler alın. Hemen şimdi 0216 302 40 02 numaralı telefonu arayın ve ilk dersiniz için program oluşturun.
Gitar çalmaya klasik veya akustik gitar ile başlamak
Gitar kursuna başlarken klasik veya akustik gitar ile başlamak arasındaki çok büyük bir fark yoktur. Kasa, sap, köprü ve başı arasında farklılıklar olsa da klasik ile akustik gitar arasındaki en belirgin fark telleridir. Klasik gitarların telleri misina ve sırmadan, akustik gitarların telleri ise çeliktir. Ancak ikisinin de öğrenimi aynıdır. Gitar telleri çelik olduğu için belki akustik biraz parmak uçlarınızı zorlayabilir, ancak iyi bir eğitmen ve düzenli pratikler ile kısa zamanda alışacağınıza emin olabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere hangi gitar ile öğrenmeye başlamak tamamen sizin zevkinize ve tarzınıza bağlıdır. Gitar kursuna yeni başlayanların klasik veya akustik gitar ile başlamasının ilk sıradaki sebebi, bu tür gitarlar elektrik amplifikasyonu olmadan zengin bir ses üretecek şekilde üretilmiştir. Elektro veya bas gitarlar ile başlayacaksanız da kendinize bir gitar amfisi de almalısınız.
Gitar çalmaya elektro gitar ile başlamak
Gitar öğrenmeye yeni başlayacaklar genel de elektro gitar çalmanın zor olduğunu zanneder ve bu yüzden de öğrenmeye diğer türlerde başlar. Gelin size bir sır verelim 😉 Elektro gitar, öğrenmek için en iyi başlangıç gitarı olabilir. Çünkü sap kısmı dar olduğundan tellere bastırmak daha kolaydır. Böylece gitar çalmayı daha kolay öğrenebilirsiniz. İlk gitar öğrenmeye elektro gitar ile başlamanın tek dezavantajı yukarıda da bahsi geçtiği gibi kendi başlarına zayıf ses üretirler. Bu nedenle de gitar alırken yanında amplifikatör ve bağlantı kablosu gibi birkaç aksesuar almanız gerekir.
Gitar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
İlk gitarınızı alırken mutlaka öncesinde bir profesyonelin veya eğitmenin görüşünü almanız olacaktır. Ancak buna imkanınız yoksa size ipuçları vermeye devam edelim. İlk gitarınızı alırken internetten satın aldıysanız kapınıza gelmeden önce ne aldığınızı bilmenin imkanı yoktur. Bu yüzden de ilk olarak şahsen bir enstrüman mağazasına gidip alışveriş yapmanızdır. Burada da birkaç dikkat etmeniz gereken nokta vardır.
1.Gitarınızın malzemesi kalite mi?
Gitarınızın tonunu belirleyen ilk şey ağaç değildir. Ancak yine de en önemli etkenlerden biridir. Çünkü gitarın birçok parçasını değiştirebilirsiniz ama gövde ağacını değiştiremezsiniz. Gitar gövdelerinde kullanılan en kaliteli ağaçları; maun, kızılağaç, ceviz, akçaağaç, dişbudak, bataklık meşesi, korina ve kaliteli çamlar olarak sıralayabiliriz. Gitar saplarında da genelde maun, akçaağaç ve korina kullanılmaktadır.
2.Gitar akordunu koruyor mu?
Gitar üreticilerinin maliyetten tasarruf etme yollarından biri, enstrümanın kurulumuna minimum işçilik koymalarıdır. Genellikle parçalar kalitelidir ve montaj iyidir. Ancak bir enstrümanı iyi çalan ve en iyi sesi veren ince ayar tüketiciye bırakılır. Mağazadan birisinin gitarı standart akort ayarına getirmesini ve birkaç akor çalmasını sağlayın. Bunun yapmanızın nedeni, enstrümanın sesini ve çalışını kontrol etmektir. Eğer ses kulağa korkunç geliyorsa ya satıcı çalmayı bilmiyordur ki gitar satanların çoğu iyi birer gitaristtir ya da denemiş olduğunuz gerçekten çalınması zor bir enstrümandır.
3.Teller klavyeden ne kadar uzakta?
Bir gitarın iyi çalınabilmesi, tellerin klavyeyle olan uzaklığına bağlıdır. Gitarın boynunun ve gövdesinin birleştiği noktada teller saptan çok uzaktaysa veya sap belirgin bir şekilde kavisliyse, bu almaktan kaçınmanız gereken bir enstrümandır.
4.Gitarın boynu düz mü?
Almayı planladığınız gitarın boynunu herhangi bir eğrilik veya bükülme var mı diye kontrol edin. İdeal olarak gitarınızın boynu düz olmalı ve çalarken tellerin perdelere çarpmasını önlemelidir.
5.Klavyenin tamamına rahatça ulaşabiliyor musunuz?
Gitarın tonu çok iyi, akustik patlak vermiyor şimdi kontrol etmeniz gereken nokta tüm klavyeye yani perde kısmına rahatça ulaşıp ulaşamayacağınızdır. Metal perdelerin herhangi bir ucunun dışarı çıkmadığını kontrol etmek için parmağınızı gitar sapının her iki yanında gezdirin. Eğer ki sap ile perde metallerinin aynı seviyede olmadığını hissediyorsanız farklı bir gitar bakın.
6.Gitar elektroniği iyi durumda mı?
Bir elektro gitar bakıyorsanız, onu bir amfiye takın ve tüm anahtarlar ile düğmeleri birkaç kez çevirerek deneyin. Herhangi bir çatırtı sesi duyarsanız, parçaların bir kısmı kirli olabilir. Bu düzeltilebilir bir sorundur ancak yeni bir gitar alıyorsanız böyle bir şeye ne gerek var 😊
Gitar Kursuna Başlarken Yeni Gitar Mı Kullanılmış Gitar Mı Satın Almalıyım?
Cadde Sanat’ta gitar çalmaya yeni başlayacak kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri de bu. Kullanılmış bir gitar satın almak da herhangi bir sorun yoktur. Gibson gibi üreticilerin elli yıldan fazla klasik modellerini kullanan birçok profesyonel müzisyen vardır. Ancak yine de başlangıç gitarı satın alırken sıfır olanı almak en güvenli yol olabilir. Çünkü yeni gitarın en önemli avantajı üretici garantisi olmasıdır. Bununla birlikte tabii ki son teknoloji ve yeni bir görünüme sahip olmasıdır. Eğer ki kullanılmış gitar satın alıyorsanız da yukarıda listelediğimiz tüm durumları yanınızda bir profesyonel ile kontrol edin.
Gitar Çalmayı Nasıl Öğrenirsin?
Gitar çalmayı öğrenmenin en iyi yolu bireysel dersler almaktır. Tabii bireysel ders alacağınız eğitmen de iyi ve tecrübeli olmalıdır. Bununla birlikte iyi bir şekilde ilerlemek içinde haftada minimum 2 ders almak idealdir. Tecrübeli eğitmenlere sahip iyi bir gitar kursu arıyorsanız bizimle iletişime geçmek için linkteki formu doldurun, en kısa süre içerisinde sizinle iletişime geçiyor olacağız 👍🏻
Comments